Pastorale Zone

Kennismaking

Publicaties

Foto's

Eerste Communie

Plechtige Geloofsbelijdenis

Vormsel

Links

Contact

Agenda

Woensdag 1 maart

Merchtem

GEEN VIERING OM 8.30u.

Woensdag 1 maart

ASWOENSDAG

Merchtem

19u. Aswoensdagviering

 

 

Zondag 5 maart

Bollebeek

9u. eucharistieviering en gedachtenisviering voor de overleden van de maand februari

Mollem

9u.: GEEN woordcomunniedienst

Merchtem

10.30u.: eucharistieviering

Woensdag 8 maart

Merchtem

19.30.: lezing in de reeks "gelovig omgaan met..."

Inspiratie vanuit het het geloof in het omgaan met psychiatrische patiënten.
Hendrik Van Moorter, psychiater net op rust.

Zondag 26 maart

Mollem

9u.: eucharistieviering en gedachtenisviering voor de overledenen van de maand februari

Merchtem

10.30u.; eucharistieviering en gedachtenisviering voor de overleden van de maand februari

DOOPZONDAG

Vandaag worden alle aangemelde kindjes uit onze pastorale zone gedoopt in de kerk te' Merchtem; om 14u. én eventueel  ook om 15u.

Merchtem

Kennismaking

Vierende Gemeenschap

Gemeenschap in beweging

Mollem

Kennismaking

Vierende Gemeenschap

Gemeenschap in beweging

Bollebeek

Kennismaking

Vierende Gemeenschap

Gemeenschap in beweging

Bollebeek

Kennismaking Bollebeek

Situering

 

De geloofsgemeenschap Bollebeek behoort tot de Pastorale zone  De Bron- Merchtem. De patroonheilige van Bollebeek is St.-Antonius, abt. De geloofsgemeenschap Bollebeek wordt door de gemeenten Merchtem en Asse in twee gedeeld. Zij telt momenteel ongeveer 350 inwoners, waarvan het grootste deel in de gemeente Merchtem woont. Je zou kunnen zeggen dat de steenweg op Asse de geloofsgemeenschap in twee delen splitst.

De geloofsgemeenschap Bollebeek is een kleine maar fijne gemeenschap, waar iedereen nog iedereen kent en waar -in verhouding tot het aantal inwoners- heel wat gebeurt aan sociale integratie. De Bollebekenaren zijn fier op hun dorp. Deze fierheid laten ze zien bij de jaarlijkse processie die ze zelf organiseren.

Sint Antonius

 

Kerk van/aan Maurits

Ligging


Je kan Bollebeek gemakkelijk bereiken via de noordring rond Brussel, Ring O, afrit Wemmel, richting Merchtem. Aan de lichten ter hoogte van Brussegem (Merchtem) sla je links af. Zo’n 1,5 km verder aan je linkerhand ligt de kerk van Bollebeek. Vanuit Asse bereik je Bollebeek via de steenweg op Asse. Dan ligt de kerk aan je rechterhand.

Geschiedenis


Boerderij

In 1117 schonk hertog Godfried I van Brabant (+1143) zijn allodium te Bollebeek aan de ca. 1096 opgerichte nonnenabdij te Meerhem bij Lede. In 1102 werd deze vrouwenabdij overgebracht naar Vorst bij Brussel. Met deze overdracht verkreeg Vorst niet alleen een domein waarvan het Hof te Bollebeek het centrum was, maar verwierf ze ook het patronaat van de St-Antonius-met-zijn-varkenkerk van Bollebeek. Volgens C. De Maegd zou Bollebeek maar parochie geworden zijn in 1533, dit jaartal is geen zekerheid.

Het patronaat hield in dat de abdis van Vorst een kandidaat-pastoor mocht voordragen aan de bisschop van Kamerijk vanaf 1559 aan de aartsbisschop van Mechelen. Dit recht heeft Vorst de jure tot op het einde van de 18de eeuw bezeten. Bollebeek heeft echter in de 17de en de 18de eeuw geen eigen pastoor gehad. Het was de pastoor van Kobbegem die Bollebeek bediende.
Volgens een afbeelding in het kaartboek van Vorst uit 1632 wijst het grondplan op een Romaans kerkje met een klein rechthoekig koor en een Romaanse toren.

In 1752 noteert landdeken Godfried Reinders, pastoor te Moorsel, dat de kerk in goede staat verkeerde. Waarom dan in 1759 werd besloten tot een volledige nieuwbouw, blijft een onbeantwoorde vraag. Als herinnering aan deze nieuwbouw liet de abdis van Vorst boven de ingangsdeur van de St.-Antoniuskerk te Bollebeek een ca. 35cm hoge wapensteen aanbrengen met daarin de letters MFDL. Deze initialen staan voor: Marie Françoise de Landas, abdis van Vorst.

Zowel het kerkmeubilair als de schilderijen worden door het kunstpatrimonium gedateerd ca. 1760 wat erop wijst dat ze alle n.a.v. de nieuwbouw van de kerk werden aangebracht.
Het orgel werd in 1979 beschermd.
Het kerkje is merkwaardig en werd dan ook in 1980 beschermd.

Schrijn Kerk Velm

Zone Secretariaat

Het secretariaat is sinds mei 2016 tijdelijk verhuisd naar:
Mieregemstraat 1/bus 1
1785 Merchtem
Tel: 052/37 25 14

 

 

Het secretariaat is elke voormiddag open tussen 9 uur en 12 uur. Dindsdagavond is het secretariaat ook geopend tussen 18u30 en 20u. Zaterdag en zondag is het secretariaat gesloten.

Zonepastoor

Pater Karel

Karel Stautemas, norbertijn van de abdij van Grimbergen.

  • Te bereiken via het secretariaat: 052/37 25 14
  • In dringende gevallen te bereiken op: Gsm: 0475/60 62 51.
  • E-mailen kan ook: karel.stautemas@gmail.com
  • Telefoonnummer van de abdij van Grimbergen: 02/272 40 60

 

Lokaal ankerpunt Bollebeek

Een lokale geloofsgemeenschap kan maar goed functioneren als er een goed-werkend ploegje mensen is dat ten dienste wil staan van de plaatselijke gelovigen. Als je vragen of suggesties hebt omtrent het gemeenschapsleven kan je steeds in Bollebeek bij hen terecht.


 
Josephine Cockaert
Koolterstraat 6
1785 Merchtem
Tel: 02/452 40 79
Pieter Flies
Koolterstraat 8
1785 Merchtem
Tel: 02/452 84 84
Geert Tirry(beheerder vzw-VPW)
Kersgatstraat 15
1785 Merchtem
Tel: 02/452 22 31
geert.tirry@skynet.be
Godelieve Vrijdag
Veldeken 12
1730 Asse
Tel: 02/452 95 80 Godelieve.vrijdag@gmail.com
Marguerite Smets
Kersgatstraat 40
1785 Merchtem
Tel 02/452 66 40
smetsmarguerite@gmail.com

Kerkraad

Kerkraad is een civielrechtelijk orgaan, dat instaat voor het onderhoud en de renovatie voor haar eigendommen, zoals kerk en pastorie. Zij moet jaarlijks een begroting opstellen en deze voorleggen aan de burgerlijke overheid. Van rechtswege zetelt er naast de priester, ook iemand van het schepencollege.

Voorzitter:


Michaël Boone
Steenweg op Asse 91
1785 Merchtem
Tel: 02/453 97 74
e-mail: michael@mboone.be